• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


30 nisan 2017 de saat 16:00 da 2. Olağan Genel Kurulumuzu başarı ile gerçekleştirdik.Yeni görevlendirmelerimizi ve kurullarımızı büyük azim ve istekle oluşturduk.Yeni yönetim ve denetim kurullarımıza çalışmalarında başarılar dileriz


Çanakkale Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
Pazarköy Köyü Hakkında


ÇANAKKALE PAZARKÖY

 

ÇANAKKALE YENİCE  PAZARKÖY

PAZARKÖYÜN BELEDİYELİK DURUMUNDAKİ BİLGİLERİ

Belediye iken 1580 sayılı yasa gereğince 1973 yılında kurulmuş.İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu kuruluşu olarak hizmet vermektedir.

Beldemiz 844 hanedir. Yıllara göre beldemizin nüfusu 1990 Yılında 2278, 1997 Yılında1963, 2000Yılında 2064, 2008 Yılında 1932, 2009 Yılında1798, 2010 Yılında 1781, 2011 Yılında1672’ dir. 06 Aralık 2012 tarih ve 6360 yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Belediyemiz tarafından 07.12.2012 tarihinde yapılan inceleme ve resmi olmayan verilere göre Nüfusumuz 2085 olduğu tahmin edilmektedir.

28.01.2013 Tarihinde TUİK’in açıklamış olduğu 2012 Yılı Nüfusumuz 2.038’ dir.

 

 1- 12.11.2012 tarihli 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı ilçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 06.12.2012 tarihinde 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

 

6360 sayılı kanunun Geçici 2. Maddesinin 1. Fıkrasında ” “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000’in altında olan ekli (27) sayılı listedeki adları yazılı belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür “ hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yazılı kanun hükümlerine göre belediyemiz kapatılmıştır.

2012 yılında çıkan kanun;2011 verileri kullanılarak uygulanmış,çıktığı yıl verileri dikkate alınmamıştır.

ÇANAKKALE PAZARKÖY  KÖYÜ BİLGİLERİ

* TARİHÇESİ :

Osmanlı döneminde Bursa Eyaletinin Balıkesir sancağına bağlı Orhanlar Nahiyesinde bir köy idi. Cumhuriyet dönemindeki değişiklikle de Yenice'ye bağlandı ve 1955 yılında 16 köyü ile tam teşekküllü bir nahiye oldu. Yenice'ye 1936 yılında bağlanmıştı. Balıkesir yöresinde 1235'lerden sonra başlayıp 1400'lere kadar savunmaya uygun kısık, vadi, tepe ve yamaçlarda oluşturulmaya çalışılan iskanlarla birlikte I. Beyazıd dönemine müteakip Timur belasından sonra Yenice çevresindeki aşiretlerin iskanı ve Avrupa da fethedilen beldelere gönderilecek aşiretlerin sevkiyatıyla ilgilenmek için merkezler kurulması düşünülmüş olabilir. Zira İstanbul, Bursa ve Balıkesir'in uzak oluşu böyle bir karargah merkezinin kurulmasını zaruri kılıyordu. Eldeki kitabeli mezar taşları ve eski yapılar incelendiğinde Pazarköy dikkat çekiyor. Mesela cami hazinesinde İbriş Hasan Paşanın kitabesindeki ölüm tarihi hicri 1110'dur.Pazarköy Camisi içerisinde bu kişilerin mezarları bulunmaktadır. Halen mevcut olan konak en azında 350 sene önce inşa edilmiştir. Rivayetlere göre Pazarköy 1420'lerde kurulmuştur. Köyün nüvesini oluşturan aşiretler İnallı ve Hacılı boylarına mensuptur. Koruköy, Çınarköy ve Haydaroba'dan göçenlerde olmuştur. Köyü oluşturan ağalardan isimleri unutulmamış olanlar: Hacı Mehmet Ağa, İsmail Ağa, Hacı Yakup Ağa, Hacı Halil Ağa, Ahmet Ağa, Ragıp Bey dir.

Pazarköy'ü kuran beylerden birinin inşa ettirdiği bir konak halen ayaktadır. İki katlı, boydan boya uzanan bir salon, ön tarafı parmaklıklarla örtülü ve salona açılan kapılardan girilen iki büyük odası vardır. Bu odaların bacalık şömine kenarları ,raflar, yüklük ve dolapları ince ağaç işlemeleri ile süslü olup tavan renkli desenlerle dekore edilmiştir. Duvarlar ise iki metre kadar yükseklikteki raflardan sonra çepeçevre alçı üzerine yapılmış renkli çiçek desenler ile motife edilmiştir. Odalardan doğu kısmındakinin batı duvarına İstanbul Boğazı işlenmiştir. Konaktaki dekor Bayramiç Hadımoğlu Konağına benzer. Bir benzerinin de Çorum da olduğu söyleniyor.Eski Coğrafyaya göre Anadolu’da Manisa Bölgesindeki Antik kent bugünkü yeri Gönen İlçesinin Güneybatısındaki Pazar köy yakınlarında olacağı tahmin edilmektedir.Bizans çağ’ında Piskoposluk Merkezi bilinen Kentte 1902 yılında inceleme yapan tarihçi Wiegand Hellenisttik Çağa ait bazı mimarlık parçaları bulmuş ve asklepios tapınağının izlerini saptamıştır.

Pazarköy'ün kuruluşu 500-550 sene civarıdır. Etrafa önceden yerleşen aşiretler toplanarak oluşturuluyor. Yörede maden çok olmasından haftada bir gün burada maden pazarı kuruluyormuş. Bunun için ismi Pazarköy kalmıştır. Etrafta 4 eski mezarlık vardır. Çarşı cami hazinesinde mezarlık dağıtılmıştır. Ancak Hasan Paşa ile Ulamadan Mehmet Efendi lahdi durmaktadır. Mehmet Efendinin ölüm tarihi H/1256. Hasılı Afşin Bey'in 1069 seferinden sonra yoğun bir Türk akımına uğrayan Yenice yöremiz iskanları düzenli olması için merkez kasaba olarak 1400'lerden sonra kurulan Pazarköy bugün ilçenin en yoğun nüfusuna sahip bir bucak merkezidir.

* KÜLTÜR

Yöresel kıyafetleri ve düğünlerde yapılan keşkek yemeği meşhurdur.

* COĞRAFYA

Pazarköy  Çanakkale Yenice İlçesine bağlı olup Çanakkale İline uzaklığı 124 Km olup, Yenice İlçesine uzaklığı 35 Km dir. Ayrıca köyümüze yakın olan Balıkesir İli ise 90 Km Balıkesir Balya İlçesi ise 35 Km ve Balıkesir Gönen İlçesi 45 Km uzaklıktadır. köyümüz Çanakkale İli ile Balıkesir İli İl sınırları arasında kalan bölgeninin en yüksek nüfuslu köyüdür. Pazarköyün coğrafi ve yerleşim olarak % 60 ı Orman Köylüsü ve % 40 i ise Sulu Tarım Köylüsüdür. Yöremizin geçim kaynağı Tarım ve Hayvancılık’dır.

Pazarköy Köyü Gönen çayının doğu ve batı yanlarındaki ovalara kurulmuş ve verimli toprakları vardır.Gönen barajının yapılması ile verimli topraklarının bir kısmı sular altında kalmış ancak batısında koruköy ve doğusunda çınar köyü sulama göletinin yapımıyla kırsal topraklar sulu tarıma kazandırılmıştır.Kapalı sistem sulama çalışmaları devam etmekte olup.sulu tarıma kazandırılan toprak miktarı arttırılmış olacaktır.

- İKLİM DURUMU :

-Köyümüz iklimi Gönen İklimi olup Trakya ve Marmara İklimi Bölgeleri arasında Kaz dağları üzerinde geçiş sağlar. Köyümüz Kuzey Batı ikliminin etkisi altındadır.Hava akımları çokluğu nedeniyle İlkbahar kısa sürer yağmurlar genellikle sonbaharda fazla ilkbaharda ise azdır.Kışları kar yağışı azdır. Kışın en belirgin özelliği kuzeyden esen sert rüzgar ve soğuk hava dalgasıdır.Yaz ve sonbahar aylarında Köyümüz Akdeniz iklimine hakimdir yağışlar genellikle kış döneminde olmaktadır.Gökçeada meteoroloji istasyon verilerine göre yıllık yağış ortalaması 1580 mm dir.En hızlı rüzgar güneyden (Kıble ) olup hızı 26,6 m/s dir.

- EKONOMİ :

Köyümüzde ağırlıklı sektör Sulu Tarım ve Hayvancılıktır.Köyümüz civarının doğu ve Batı kısımlarında 1 ve 2. Derece verimli tarım arazileri mevcuttur.Halkımız yaz aylarında ticari amaçlı olarak salçalık kırmızı biber, domates, silajlık mısır,fasulye,kavun karpuz,ve patlıcan yetiştirmektedir.Kış aylarında halkımız kendi ihtiyaçlarının karşılamak üzere Buğday,arpa, v.b gibi ürünler yetiştirilmektedir.Ayrıca son yıllarda cevizcilik yaygınlaşmaya başlamıştır.Tarımla uğraşan ailelerin çoğu aynı zamanda açık ve kapalı sistemi büyükbaş süt hayvancılığı yapmaktadır.Hayvansal ürünler genelde bu üreticilerimiz süt ürünlerini Ülker süt ürünleri fabrikasına satılmaktadır.Köyümüzün az bir kısmı ise Küçükbaş hayvan (keçi,koyun) üretimi ve besicilik yapmaktadır.Ayrıca iki adet un fabrikası,3 adet benzin istasyonu bulunmaktadır.

2 - ULAŞIM

Pazarköyümüz Çanakkale İlimiz Merkezine 124 Km Yenice İlçe Merkezine 35 Km, Çan İlçe Merkezine 60 Km dir. Beldemiz Balıkesir İl Merkezine 90 Km Balya İlçe Merkezine 35 Km, Gönen İlçe Merkezine 45 Km dir. Köyümüz Çanakkale Balıkesir Yolunun 6 Km içerisinde olduğu ve İl ve İlçe Merkezindeki Otobüs İşletmeleri köyümüze girmediği ancak Köy Merkezimizde Otobüs işletmesi olup bu il ve ilçelere belirli saatlerde ulaşım yapılmaktadır. Köyümüzde belirli saatlerde Otobüs seferi yapıldığından ulaşım sıkıntısı yaşanmaktadır. Yollar %90 genellikle asfalttır.

3- EĞİTİM :

Pazarköyde İlkokul 1934 yılında kurulmuştur. Ortaokul 1967 yılında kurulmuştur. Lise 1989 yılında kurulmuştur.8 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle birlikte köyümüze yeni İlköğretim Binası 2007 yılında yapılmış 510 öğrenci ve 20 Kadrolu Öğretmen bulunmaktadır. Köyümüzün Lisesinde 90 öğrenci ve 11 Kadrolu öğretmen bulunmaktadır. Bu okullara köylerden gelen öğrenciler taşımalı sistem olarak yapılmaktadır. Köyümüzde Okur yazar oranı oldukça yüksek olup % 95 dolaylarındadır. Eğitim konusunda kız erkek ayrımı yapılmamakta genellikle Liseyi bitirmektedir.

- SAĞLIK TESİSLERİ:

Köyümüz Sağlık Ocağı 1935 yılında açılmıştır.Sağlık Ocağında 2 Doktor 1 Hemşire,  1 tanede Hizmetli bulunmaktadır.Halkımıza hizmet etmektedir.

- TİCARET :

- Köyümüzde kırsal kesim olmasına rağmen ticaret geliştirilmiştir. Şu anda yapılan ticaret kendi üretimine dönük olup, Ayrıca Köyümüz içerisinde Cuma günleri köy pazarı kurulmaktadır.

-DİNİ TESİSLER :

* Köyümüzde Biri Osmanlı döneminden kalma 2 Adet Cami mevcut olup 2 adet İmam ve 1 adet müezzin halkımıza hizmet vermektedir. 1 Adet Kuran kursu bulunmaktadır

 

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
isimsiz
güzel bir site kurmuşsunuz ama hemen site deki video kayıtlarını silin onlarköye ait değil

Arzu yılmaz
Hayırlı uğurlu olsun herkesin kendi doğup büyüdüğü yeri hatırlaması vede düşünüp kalkındırma isteğinde bulunması çok anlamlı bir davranış tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim.BİR ÇİVİ BİR NALI BİR NAL BİR ATI BİR AT BİR KUMANDANI BİR KUMANDANDA BİR ÜLKEYİ KURTARIR.

hasan emir
Saygı ve Sevgilerimle Başarılarının devamını dilerim İrfan YILMAZ


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
Pazköyder Pazarköy ve Çevre Köyleri Kültür Derneği © Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. Hazır Dernek Sitesi | Hazır Köy Sitesi
Top